HAKKIMIZDA
BİZ KİMİZ?
Elmasia bir kadın girişimi olarak 2021 yılı ekim ayında kuruldu.
Amasya’nın Hamamözü ilçesindeki bahçemizde Amasya misket elması üretiyoruz. Amasya Valiliğinin araştırmasına göre dedelerimizin 50-60 yıl önce diktiği ağaçlarda, gerçek Amasya elmasının üretildiği tek yer ilçemiz. Hatta birkaç yıl önce Amasya’da bulunan ve 1800 yıl öncesine Roma İmparatorluğu dönemine tarihlenen, görseldeki mozaiğe göre Amasya, Misket Elmasının çok daha uzun yıllardır anavatanı.
Elmalarımız tipik olarak küçük, kabuğu kırmızı, içi bembeyaz ve sert olmasına rağmen sulu olmalarıyla ve soğuk hava deposuna ihtiyaç duymaksızın, ışık almayan ve kuru yerde, hasatın yapıldığı ekim ayından nisan-mayıs aylarına kadar muhafaza edilebilmesiyle ünlüdür. İki yılda bir yüksek verim vermesi ve sadece ilçemizde yetişmesi nedeniyle piyasaya fazla girmeyen ve diğer elma cinslerine göre daha pahalı satılan bir üründür.
Yaş elma dışında cips formunda kuru elma da üretiyoruz. Hiçbir katkı maddesi veya koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı madde kullanmıyoruz. Renginin kararma pahasına, görünüm güzel olmasa da doğallığını kaybetmemesi için hiçbir ön işlem yapmıyoruz ve el değmeden kurutuyoruz. Kendi tescilli markamız bulunmakla birlikte, dökme olarak da tedarik edebiliriz.
Elmalarımızın coğrafi işareti tescil edilmiştir. Ayrıca pestisit analizlerimiz yapılmış ve ekte dikkatinize sunulmuştur. Kendi bahçemizde organik tarım kapsamında izin verilen ilaçlar kullanılmıştır. Diğer üreticilerden aldığımız elmaları ise analiz sonuçlarının istenen seviyede olması koşuluyla satın alıyoruz.
Bunun yanında kadın kooperatifi veya bireysel olarak
kadınlarımız tarafından yörede yetişen ürünlerle üretilen tarhana çorbası, elma sirkesi, elma marmelatı ve şıbjişuw dediğimiz ceviz, sarımsak, tuz, kırmızı biber ve evlerin bahçesinde yetiştirilen, Çerkesçe xeuben denen, Türkçesini kişniş olarak bildiğimiz baharatın karıştırılıp elde dövülmesiyle yapıla, geleneksel Çerkes baharatımız/çeşnimiz de var.